Cindrel ÎnAlergare

Ediția a VIII-a - Păltiniș, Sibiu - 27 iulie 2019

Maraton | Semimaraton | Familia ÎnAlergare | Regulament oficial

Despre Păltiniş

 

Linistea mangaietoare, culorile vibrante in care s-a infasurat natura, mirosul de brad ce imbratiseaza potecile jucause sunt printre primele senzatii care te impresoara de indata ce ai parcurs cei 30 km dinspre Sibiu si ai ajuns la Paltinis. Practic, te afli in inima vibranta a Cindrelului, in statiunea montana cel mai inalt pozitionata din tara (1442 m altitudine). Paltinisul se intampla sa fie si prima statiune montana infiintata in tara, iar frumusetea inegalabila a peisajelor si aerul cochet al cabanelor i-au dus curand vestea si peste granitele noastre din acele vremuri.

Astazi, Paltinisul este una din cele mai iubite statiuni montane, atat pentru frumusetea si diversitatea activitatilor pe care le propune, cat si pentru atmosfera impregnata de pasii oamenilor care si-au impletit o parte din existenta si creatie cu acest loc. Maestrul Scolii de la Paltinis, Constantin Noica, stabilit aici pentru ultimii 12 ani de viata, impreuna cu discipolii sai, printre care si Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, se retrageau in acest spatiu privilegiat si purtau lungi dezbateri filosofice. A ramas marturie faimoasa Vila 12, complet restaurata, in care se afla camera conservata a lui Noica, cuprinsa in circuitul turistic. Alaturi de Cabana Noica, un loc care vine sa reconfirme, parca, puritatea locului, este Schitul Paltinis, o biserica de lemn ridicata in deceniul trei al secolului al XX-lea, unde se odihneste Constantin Noica si unde salasluieste un fragment din Sfanta Cruce.

Pentru o si mai buna conectare la spiritualitatea locului, Paltinisul este un Paradis al drumetiilor de vara, o incursiunile pe traseele din Mtii Cindrel fiind o binecuvantare pentru trup, minte si suflet. O urcare in mers sau alergare, in cadrul Maratonului, – pe Vf. Cindrel (2244 m, cel mai inalt punct), e unul din cele mai frumoase daruri ale muntelui de care va puteti bucura. Apa rece de izvor va va revigora, fructele de padure vor indulci efortul si zburdind pe pantele domoale, imbietoare, nici nu va veti da seama cat de repede ati ajuns in zona de creasta… Aici veti savura tabloul Iezerelor Cindrelului, o mostra bine conservata de relief glaciar ce intregeste maretia locurilor si il rasplateste pe hoinar cu aripi de zmeu.

Daca v-am starnit interesul, aveti ocazia sa parcurgeti un astfel de traseu, cot la cot cu zeci de alti hoinari entuziasti! Pe 3 august, Paltinisul va asteapta din nou in straie de sarbatoare, emotionat de alaiul de oaspeti si nerabdator sa va incante la startul periplului prin Cindrel!

Text oferit de Andra Curtuzan

Echipa Cindrel InAlergare